Máte vícero bodů, které by neměly vašim potenciálním zákazníkům uniknout? Chcete je seznámit s historií firmy, odvyprávět jim příběh vaší společnosti? Nebo je cílem vaší reklamy jednoduše trochu zabrnkat na citlivou notu a polechtat emoce uživatelů?

Pokud jste si na některou z otázek řekli ano, či se nad ní alespoň zamysleli, pak byste měli zvážit využití videoreklamy. V on-line prostředí slouží video zejména k šíření nebo udržování povědomí o značce. Ale jde o pravidlo, které potvrzují výjimky, čili není vyloučeno využívat jej k podpoře návštěvnosti vašich webových stránek či jako výkonový formát zaměřený na prodej. Záleží na tom, jak se vyřádí vaši kreativci ;)

Níže se dozvíte o základních možnostech, které nám nabízí tři nejčastěji využívané platformy - Google Ads, Sklik & Facebook.



GOOGLE ADS

V rámci aktivit na Google Ads můžeme pracovat hned s několika video formáty. V tomto článku se podíváme na ty základní, což jsou in-stream reklamy a mikrospoty (tzv. Bumper Ads), které nejčastěji spatříte na YouTube před, během či po jiném videu. První otázka, na níž si budete muset před zadáním tvorby reklamy odpovědět (pomineme-li kreativu samotnou) je, zdali chcete jít cestou stručného nepřeskočitelného sdělení, či formou obsáhlejší, delší, ale přeskočitelnou...

Přeskočitelná in-stream reklama

Výhodou přeskočitelného formátu je neomezená délka. Značka může odvyprávět svůj příběh, vysvětlit benefity produktu, poodhalit zákulisí, …, zkrátka cokoliv, co by mohlo zákazníka zajímat a hlavně jej přesvědčit k dalšími iteracím. Nevýhodou však je možnost reklamu po pěti vteřinách přeskočit. To totiž znamená, že pokud uživatele neosloví první okamžiky, nemusí se vůbec dostat k pointě.

Nepřeskočitelné formáty

U nepřeskočitelných reklam nemá uživatel na výběr. Reklamu zkrátka musí nechat proběhnout celou a čeká ho až 15 vteřin. Na první dobrou by se mohlo zdát, že nepřeskočitelné spoty nemají nevýhodu. Ale samozřejmě záleží na konkrétním produktu a zpracování. Ne vždy se totiž v rámci takto krátkého formátu podaří vysvětlit vše potřebné. O to důležitější je zaujmout natolik, aby měl uživatel potřebu pídit se po produktu dál.

Doprovodný banner

Všechny výše zmíněné videoreklamy lze v rámci YouTube doplnit také doprovodným bannerem ve formátu 300x60. Ten uživatel uvidí na počítači (pouze na počítači!) v pravém horním rohu stránky, a to po celou dobu přehrávání původně spuštěného videa, tedy i po skončení či přeskočení reklamy.



SKLIK

Sklik nabízí obdobně jako Google přeskočitelné i nepřeskočitelné reklamy, ale má samozřejmě vlastní specifikace. Přeskočitelný spot může mít maximálně 60 vteřin. Nepřekočitelné videoreklamy mají k dispozici opět 15 a bumper ads 6 vteřin.

Spoty nelze doplnit o doprovodný banner. Výhodou však je, že jsou prokliknutelné samy o sobě, a to po celou dobu přehrávání. (Malá rada pro vaše grafiky - není od věci nasimulovat tlačítko přímo do kreativy.)

Hodí se také vědět, že nejvíce impresí v případě videoreklamy na Skliku obstarávají Stream.cz, Seznamzpravy.cz, a Novinky.cz.



FACEBOOK

Video můžeme, a není důvod to neudělat, použít i na sociální sítě, tedy spustit videoreklamu přes Facebook reklamní účet.

Zde neexistují žádné přeskočitelné a nepřeskočitelné varianty. V okamžiku kdy se videoreklama uživateli zobrazí, tak se také spustí. A “zastaví se”, když ji uživatel stopne či v rámci skrollování mine. Opět tedy platí pravidlo “jde o každou počáteční vteřinu”.

V rámci umístění reklamy na Facebooku se pravděpodobně nebudete potýkat ani s omezením co se délky týče, jelikož máte k dispozici až 240 minut (ano, opravdu se bavíme o 4 hodinách). U specifických zobrazení už by vás ale podmínky zajímat měly, například Instagram má totiž povolená videa pouze do délky 120 vteřin. A totéž platí i pro umístění ve Stories (zde je také vhodné využít opačného, tedy výškového formátu 9:16, ale o tom zase jindy ;).

Důležité je mít na paměti také to, že Facebook automaticky spouští videa beze zvuku. V případě, že reklama obsahuje mluvené slovo, je vhodné doplnit ji o titulky.

Co má Facebook navíc? Možnost reklamu doplnit o průvodní text, který se zobrazuje nad videem. A také tlačítko s výzvou k akci a titulek.